Sunday, 27 December 2009

jalinan ukhwah sebagai teras lonjakkan paradigma sesebuah organisasi

Membicarakan persoalan jamaah, ianya tidak dapat dipisahkan dengan isu-isu berkaitan organisasi. Tiada satu pun jamaah atas muka bumi ini bergerak tanpa organisasi, oleh itu, sewarak dan sealim manapun kita dalam jamaah, persoalan berkaitan organisasi perlu difikirkan dan dikupas dengan sejelasnya agar berlaku satu lonjakan paradigma dalam kotak pemikiran setiap individu yang menganggotai sesebuah organisasi.

Menjauhkan diri dari membicarakan persoalan berkisar tentang kepincangan sesebuah organisasi tidak menjadikan kita dipandang warak dan alim oleh sahabat yang lain malah seringkali menjadikan kita teramat lemah untuk melontarkan idea bernas dalam setiap sesi perbahasan seterusnya menambah tebalkan lagi rasa rendah diri (infreority complexs) yang sememangnya wujud dalam setiap diri individu.

Kepincangan dan ketidak adilan organisasi perlu sentiasa diberi perhatian melalui proses apungan ( float procesing) dimana setiap ahli perlu sentiasa bersedia untuk menerima teguran dan bersedia pula untuk melakukan perubahan. Begitu juga setiap kepimpinan perlu pula sentiasa berani membuat teguran terbuka dan perlu sentiasa bersedia menerima natijahnya. Seandainya ketidak adilan organisasi tidak mampu dijustifikasikan atau tidak diuruskan dengan sempurna dan terarah, ianya akan mewujudkan barah-barah baru dalam jamaah, krisis keyakinan akan timbul, rasa tidak puas hati yang terpendam amat membahayakan jiwa ahli mahupun ukhwah jamaah. Ikatan ukhwah makin mengendur dan semangat kerjasama tidak lagi menjadi slogan penting bagi sesebuah organisasi yang semakin menuju jalan kehancuran itu.

Oleh itu, segala persoalan dan isu yang berkaitan ketidak adilan organisasi perlu dipandang serius dan diberi ruang perbahasan yang luas agar segalanya dapat dilontarkan secara tegas dan dibalas secara berhemah tanpa sebarang prejudis..

....Timb.

No comments:

Post a Comment

HULURKAN KEPADA YANG MEMERLUKAN...

SEKIRANYA ANDA BERHAJAT UNTUK BERSEDEKAH KEPADA JABATAN PASTI DPP BALING SILA LENGKAPKAN BORANG DI BAWAH:
Nama Penyumbang:
Alamat Email:
Alamat Untuk Dihubungi
No Telefon untuk dihubungi
Adakah anda telah membuat sumbangan/derma? Ya
Tidak
Berapakah jumlah sumbangan/derma yang dihulurkan?
Adakah anda memerlukan pengesahan/resit penerimaan? Ya
Tidak

form mail